Kasim KotorićOsobni/lični podaci

Ime i prezime: Kasim Kotorić

Zvanje: Dipl.maš. ing Univ. Sarajevo

Podaci o rođenju: Rođen 05.03.1958. Godine u Logobarama Općina Tešanj

Adresa: Krndija bb 74260 TEŠANJ

Ime oca: Salih, rođ..1935 Čifluk-Tešanj

Ime majke: Behara-dj. Kerlić rođ.1938-Logobare-Tešanj

Supruga: Senada dj. Bukvić r.1959.god. u Tešnju. Završila pedagošku akademiju u BL – Nastavnik historije i geografije

Djeca: Nermina – 1984.g. Mr. Arhitekture Sarajevo 2009

Jasmina – 1986.g. Dipl.ecc. Sarajevo 2009.

 

Uticaj roditelja na obrazovanje 

Imao sam jako teško djetinjstvo. Bolest oca  koji se razbolio služeći JNA te nakon dugog liječenja penzionisan. Živjeli smo dugo isključivo od poljoprivrede i rano smo, nas četvoro djece (a ja sam kao drugi po redu od tri brata i najmlađe sestre) bili primorani raditi, odnosno dobijali smo određene obaveze shodno uzrastu. Mati nas je naučila raditi sve poslove i tjerala prema obrazovanju, inače nije išla u školu i stalno je govorila da mi nećemo biti nepismeni i slijepi kod očiju. Njoj roditelji nisu dali u školu tako da je sama naučila čitati i pisati. Stariji brat je završio višu rengenološku školu. Mlađi je završio srednju medicinsku a sestra je specijalista porodične medicine. Otac je u porodicu donio razne tehničke novine iz svijeta nakon dolaska sa liječenja koje su bitno uticale na nas život i obrazovanje..

 

Djetinjstvo

Moje djetinjstvo je bilo prozeto spoznajama bolesti oca i mlađeg brata, mukotrpnim radom i obavezama kako u školi tako i  kod kuće na imanju kojem je nedostajao otac gdje je majka obavljala većinu poslova tako da smo je morali pomagati i zamjenjivati. Volio sam društvo i za igru se nalazilo vremena. Sav splet okolnosti je uticao na moje profilisanje u životu  odnosno na izbor tehnike kao životnog opredjeljenja. Razne sekcije i izviđači su uticali da razvijem dobar odnos sa ljudima i timski rad.

 

Obrazovanje

Osnovnu školu sam završio u Jelahu od 1964 do 1972. Bio sam među boljim učenicima, i učestvovao sam u raznim takmičenjima i sekcijama što je imalo ključnu ulogu u budućem životnom opredjeljenju za tehniku. Završio sam srednju masinsku tehničku školu: zvanje – mašinski tehničar u Doboju odličnim uspjehom  od 1972 do 1976. Kao odličan učenik u završnim razredima bio sam oslobođen polaganja diplomskog ispita. Nakon srednje škole upisujem Mašinski fakultet u Sarajevu (1976.) gdje uspješno diplomiram 28.12 1980. sa ocjenom 10, uz prosjek ocjena redovnog studija 8.00

 

Radno iskustvo 

Kompletan radni vijek proveo u Pobjedi Tešanj Fabrici pumpi i prečistača. Obavljao razne poslove: Od 18.01.1981, kada sam zasnovao svoj radni odnos do marta1983. radio kao tehnolog. Od marta 1983 do aprila 1992 radio kao rukovodilac službe Osiguranja kvaliteta. Sačinio sam prvi Pobjedin POSLOVNIK o radu prema ISO Standardima te postavio temelje današnjem sistemu kvaliteta u Pobjedi. Tokom rata obavljao posao rukovodioca Razvoja namjenske proizvodnje. Pri čemu sam primjenio bogato iskustvo i znanje iz vještina upravljanja kvalitetom i projektima u praksi sto je polučilo veliki uspjeh u ovoj oblasti. Nakon rata vodio tim za uvođenje ISO- 9001 do 1997 kada sam imenovan za direktora razvoja i proizvodnje. To je omogučilo da dovršim posao uvođenja sistema po ISO 9001 konkretnim provođenjem napravljenih procedura u razvoju i proizvodnji. 28.12.1998. godine sam imenovan za Generalnog direktora Pobjede Tešanj sa ciljem sanacije, reorganizacije i stabilizacije firme na tržištu uz pripremu i provođenje privatizacije (u jednom od najznačajnijih subjekata lokalne zajednice-nosilac razvoja Općine Tešanj). I tu funkciju u kontinuitetu obavljam do 2012. okončanjem svih postavljenih ciljeva.Te godine sam imenovan za Izvršnog direktora proizvodnje u Pobjedi Tešanj.

 

Članstvo u Strankama-partijama 

Bio sam član SKJ od 1989  pa do prvih višestranačkih izbora.

Ne posebno aktivan niti na kakvim dužnostima.

Od 1993.godine sam član SDA gdje obavljam: Od 1998 godine sam član Mjesnog odbora Tešanj da bi 2004 bio imenovan za Predsjednika Mjesnog odbora koju dužnost i danas obavljam. 2004 – 2008 godine sam obavljao dužnost Viječnika o Općinskom vijeću Tešanj, jako uspječno pri čemu sam imao zaduženja za Privredu i srodne oblasti. U stranci sam istovremeno bio član komisije za razvoj privrede i ekonomije. 2009. godine sam izabran u Izvršni odbor te imenovan za potpredsjednika IO stranke. Aktivno sam učestvovao u izbornim kampanjama od 2000 godine.

 

Strani jezici

Znanje Ruskog jezika – učio ga tokom redovnog školovanja. Dobro ponavanje. Služim se Engleskim jezikom, uz položen prvi kurs i pohađanje još tri kursa koje nažalost nisam polagao (solidno poznavanje). Položen prvi kurs njemačkog jezika (osnovno poznavanje),  i solidno razumjevanje Poljskog.

 

Znanja i vještine

Odličan poznavalac Sistema upravljanja kvalitetom i menadžerskih vještina gdje sam završio više kurseva i seminara. Dugogodišnji rad u Oblasti kvaliteta sa renomiranim firmama na zapadu i u bivšoj Jugoslaviji dalo mi je odlične predispozicije koje sam upotpunio samostalnim učenjem i radom sa ljudima, te postao uspješan privrednik. Tokom svog školovanja sam aktivno učestvovao u radu raznih sekcija koje su mi pomogle da izgradim svoj društveni odnos i saradnju sa ljudima te postignem sposobnosti za timski rad što mi je u životu puno pomoglo. Najznačajnije aktivnosti su: Klub mladih tehničara u osnovnoj školi, Odred izviđača Huso Hodžić Tešanj gdje sam bio aktivan član preko 8. godina i učestvovao na nizu takmičenja uz značajne uspjehe. Raznim obukama iz oblasti kvaliteta  osposobljen sam za implementaciju sistema upravljanja kvalitetom, za internog auditora kvaliteta – gdje mogu reći da sam jedan od rijetkih direktora firme po nalogu radio interne audite u firmi bez obzira na funkciju direktora, Škola za FMEA- analize, Škola za rješavanje 8D obrazaca  i niz drugih specijalističkih znanja.

Dugogodišnjim radom i raznim obukama sam osposobljen za vrsnog menadžera i vođenje velikih kompanija kao i projekata a što sam radom i dokazao.

 

Tehničke sposobnosti

Koristim standardne računarske programe: Windovs, Word, Exel, Internet sa elektronskom poštom, Power-point itd.  Znanje je dobro. Primjena savremenih menadžerskih vještina i alata za kvalitetno rukovođenje i upravljanje.

 

Projekti

Uvođenje sistema kvaliteta i standarda ISO 9000 u Pobjedi, Uvođenje namjenske proizvodnje, Projekat privatizacije Pobjede, Projekat reorganizacije i sanacije firme, Formiranje više udruženja na lokalnom nivou gdje je najznačajnije Udruženje privrednika Jelah/Tešanj, Učešće u više projekata izrade studija i strategija (Strategija razvoja Općine Tešanj, Prostorni plan općine, Strategija razvoja metalne i elektroindustrije na nivou FBIH itd)

 

Dodatne informacije

Proglašen sam Menadžerom godine iz oblasti Proizvodnje za 2008.godinu u organizaciji Autorevije.

 

Nacionalnost

Bošnjak

 

Bračno stanje

Oženjen – 32. godina braka; žena nastavnik – zaposlena, dvoje ženske djece, fakultetski obrazovane – zaposlene.

 

Ostalo

Najznačajnije priznanje Pobjeda je dobila od Općinskog vijeća Tešanj 1998. godine PLAKETU- za doprinos u odbrani.

Plaketu Oružanih snaga i plaketu Ministarstva odbrane za doprinos u oslobodilačkom ratu (1995.god.)

Niz plaketa, zahvalnica i priznanja od organizacija društava i ustanova za pomoć i podršku u radu.

Pobjeda je niz godina među 100 najvećih u BiH i za to svake godine dobije priznanje od Lokalne vlasti.